Vitaminer og mineraler

oprettet d. under BARF - råfoder

PROTEINER

Protein er en vigtig del af kosten, fordi den bl.a. bruges til opbygning og reparation af kroppens celler. Proteiner er opbygget af aminosyrer. Man kender i dag til ca. 20 aminosyrer, hvoraf de 8 er essentielle. At aminosyrer er essentielle betyder, at kroppen ikke selv kan producere dem, og man derfor skal have den gennem kosten. 

Af de 20 amonisyrer, der indgår i proteiner, kan hunden selv danne de 10 - de sidste 10 skal tilføres via kosten.

Essentielle aminosyrer: arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, menthionin, phenylalanin, rtreonin, tryptofsn og valin.

Små ændringer i temperatur, PH og ion-sammensætning i en opløsning påvirker proteinernes struktur og funktion.

Større ændringer kan medføre at proteinets struktur og egenskaber ændres irreversibelt.

Proteiner optages primært som aminosyrer i tyndtarmen. Cellens skelet består af proteinfibre. Hud, sener og knogler består af bindevæv, der igen består af et netværk af stærke proteinfibre.

Muskelbevægelse og anden cellulær bevægelse er betinget af proteinfibre.

Forsvar mod infektioner, specielle proteiner (antistoffer) bindes til virus og bakterier og sikrer disses destruktion.

Signalmolekyler - mange hormoner som formidler information mellem forskellige dele af kroppens proteiner. mange signalmolekyler (neurotransmitters) i nervesystemet er proteiner.

Receptor molekyler for hormoner, neurotransmitters og sansestimuli er proteiner.

Transportmolekyler - mange vigtige substanser transporteres i kroppen bundet til proteiner, f.eks. ilt i blodet er bundet til hæmoglobin.

VITAMINER

Fedtopløselige vitaminer: A-D-E-K

De fedtopløselige vitaminer er afhængige af fedt for at kunne optages i kroppen. Overskud udskilles kun med afføringen. Lagres i kroppen og hentes frem, når der er behov for dem.

A og D vitaminer kan overdoseres og give forgiftning.

E-vitamin kan kun give forgiftning ved injektion.

De fedtopløselige vitaminer ødelægges generelt af luftens ilt, varmepåvirkning, dybfrysning og harskning.

Vandopløselige vitaminer: B-C

Udskilles via kropsvæsker, primært urin. Optages kun i ringe grad i kroppen - daglig tilførsel er nødvendig.

De vandopløselige vitaminer (isæd B) er indbyrdes afhængige. Derfor er det vigtigt, at de gives sammen.

Mangel på ét vitamin kan betyde dårlig udnyttelse af de andre.

Vandopløselige vitaminer er flygtige og ødelægges let ved kogning, stegning og lyspåvirkning.

Vitamin A (fedtopløseligt)

Findes i animalske produkter som retinol. Forstadiet til A-vitamin (betacarotin) findes i vegetabilske produkter og omdannes i kroppen til A efter behov. Retinol er seks gange stærkere end betacarotin - til gengæld er betacarotin ikke skadeligt.

A styrker øjne, hørelse, hud, hår, negle og slimhinder. Det giver et godt immunforsvar, har antioxidant effekt. Sammen med D spiller det en vigtig rolle for kalcium-optagelse og normal knogleudvikling og har betydning for fertilitet.

Vitamin A responsive dermatosis er en (sjælden) hudsygdom, som viser sig ved kraftig skældannelse i pelsen. Kan ses hos nogle hunderacer, bl.a. cocker spaniels, labrador retriever, miniatyre schnauzer og shar pei. Tilskud af fedtsyrer anbefales bl.a. i disse tilfælde.

Vitamin A findes i fiskelever og i lever fra mange dyr, æggeblomme og i fedtholdige mælkeprodukter. Betacarotin findes i mange grønne, gule og røde grønsager og frugt.

For meget A-vitamin kan give ledsmerter.

Vitamin B (vandopløseligt)

B1 (tiamin) har stor betydning for saltsyreproduktionen og dermed fordøjelsen, Den har antioxidant effekt. Nervesystem, hjerte og kredsløb har brug for vitaminet.Vigtigt ved omsætning af kulhydrater og protein. Regulerer lever og bugspytkirtel og styrker immunforsvaret. Enzymet thiaminase (findes i rå fisk) ødelægger tiamin. For store mængder af rå fisk kan derfor give mangel på B1

B2 (riboflavin) har betydning for vækst og har stor betydning for energiproduktion samt omsætning af kulhydrat og fet. Det er vigtigt for muskelopbygning og hormonproduktion. Også en vigtig faktor for øjne, hår, hud og negle.

B3 (niacin) produceres ud fra amonisyren tryptofan, der har betydning for sjælelig balance og virker beroligende og stress-dæmpende. Stor betydning for kredsløbet samt muskler og bindevæv. Vigtig for celleenergi. Er nødvendig for kulhydrat, fedt og proteinstofskifte. Mave-tarm-funktionen afhænger af B3. Vigtig for dannelse af hormonerne kortison, thyroxin, insulin samt for kønshormonerne. medvirker til at sænke kolesterol i blodet.

B5 (pantotensyre) optræder i alle celler som bestanddel af coenzym A. Det har stor betydning for kroppens energi og vitalitet samt dannelsen af nye celler. Også stor betydning for hud, hår og negle. Styrker binyrerne og immunforsvaret ved stress. Har antihistamin virkning og medvirker til at dæmpe allergiske reaktioner, Betydning for fedtforbrændingen.

B6 (pyridoxin, pyridoxamin, pyridoxal) er altafgørende for energiproduktionen, vitalitet og stress-forebyggende. Vitaminet styrker immunforsvaret, er celleopbyggende og cellebeskyttende, da det er en meget aktiv antioxidant. Det beskytter cellerne mod stråling. Det sikrer en sund og stærk hud. Det er vigtig for omsætningen af proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. Det er et naturligt antihistamin og er naturligt vanddrivende. Det medvirker ved dannelsen af røde blodlegemer og forbedre effekten af immunsystemets T og B celler. Det er forudsætningen for normal nerve. og hjernefunktion. Epileptiske anfald kan forebygges eller hyppigheden af anfald kan mindskes med B6

B8 (biotin)har betydning for omsætningen af fedtstoffer, kulhydrater og proteiner. Det er vigtigt for hud, hår og negle. Det stabiliserer blodsukkerbalancen og dermed hjernens optimale funktion. Styrker også immunforsvaret. Hundens tarmbakterier kan danne biotin. Rå æggehvide indeholder proteinet avidin, der binder biotin i mavetarmkanalen, så det ikke optages. Avidin ødelægges ved opvarmning. 

B9 (folinsyre) medvirker til dannelsen af serotonin, der har betydning for godt humør og god appetit. Det indgår i produktionen af røde og hvide blodlegemer. Folinsyre nedsætter mængden af den skadelige aminosyre homocystein i blodet. Forhøjede mængder af homocystein øger risikoen for blodprop i hjerte og hjerne. Sammen med B12 styrker B9 knoglerne ved at beskytte mod homocystein, der nedbryder fibrene i knoglerne.

B12 (cyanocobelamin, cobalamin) ligner folinsyre. Optagelse i tyndtarmen kræver atd er er kalk tilstede. Det nedsætter homocystein i blodet. Det medvirker til at bevare åndsevnen, giver psykisk ro og balance samt har positiv reaktion på stress. Det sikrer en god funktion af hjerne og nervesystem. Det indgår i proteinstofskifte og fedtomsætning, styrker knoglerne og forebygger nedbrydning. Det medvirker til dannelse af de røde blodlegemer. det arbejder sammen med folinsyre og skal derfor tages sammen. B12 findes næsten udelukkende i animalske produkter: fisk, rogn, kød, lever, ost og mælkeprodukter. Tang og havalger bærer mikroorganismer der indeholder B12. Mangel kan givel blodmangel. Ved dårlig tarmfunktion kan der være tale om mangel på B12 og folinsyre.

Vitamin C (vandopløseligt)

Vitamin C kaldes også askorbinsyre og findes i alle væskefyldte vævsområder mellem cellerne, hvor det bekæmper frie ilt-radikaler sammen med vitamin E. Vitamin C er en stærk antioxidant, som forebygger aldring og cancer. Det er stærkt livsforlængende, holder bindevævet sammen, forebygger problemer med tandkød, slimhinder, hud og øjne. Det styrker immunforsvaret, optimerer hjernens og nervernes funktion, Det har stor betydning for hjertet og kredsløb. Det fremmer optagelse af jern og er med til at sikre den psykiske balance. C-vitamin har også betydning for kalkoptagelse i både tænder og knogler. Ledsmerter lindres. Det beskytter stofskiftehormonet thryroxin mod angreb af frie radikaler. Det virker udrensnende og kan anvendes i store doser (intravenøst) til behandling af infektioner og forgiftninger. God mod blædebetændelse, men vær obs på struvit-sten. Hunde kan selv danne en vis mængde C-vitamin.

Vitamin D (fedtopløseligt)

D-vitamin er opbygget som et steriod hormon og har en hormonlignende  effekt i kroppen. De vigtigste former er D2 (ergocalciferol) og D3 (cholecalciferol). D-vitamin har et tæt samspil med kalcium, solicium, bor og B6-vitamin. Det er afgørende for optagelsen af kalcium og fosfor i tyndtarmen. Det sørger for en passende kalcium/fosfor-balance i blodet og fremmer dannelsen af knoglevæv. D-vitamin findes bl.a. i fede fisk (sild, laks, makrel), ost, kød og æg.

Vitamin E (fedtopløseligt)

Opdeles i tokoferoler og tokotrienoler. E-vitaminets virkning ligner Selen, men de to stoffer kan ikke erstatte hinanden. De er tværtimod indbyrdes afhængige og forstærker hinandens virkning. Sammen har de en vigtig antioxidant effekt. Vitaminet har stor betydning for kredsløb og hjerte og forebygger blodpropper. Det beskytter A-vitaminet og styrker dets virkning. Medvirker til reparation af celler. Det har en cancer-forebyggende effekt. Beskyttes af vitamin C. Det findes primæert i planteolier, men også i æg, fede mælkeprodukter, torskerogn, fede fisk samt i en række grønsager og frugter.

Vitamin K (fedtopløseligt)

K-vitamin har en altafgørende betydning for blodets evne til at koagulere (størkne), da det er forudsætningen for dannelse af protrombin og prokonvertin i leveren.

K1 (fytylmenacinon) findes i naturens grønne planter

K2 (menakinon) dannes af bakterier i hundens tyktarm

K3 er syntetisk

Både L1 og K2 er meget virksomme og optages i hundens tarmkanal. Hunde er også i stand til at optage og omdanne syntetisk fremstillet vandopløseligt K.vitamin. Selvom K-vitamin er fedtopløseligt, lagres det næsten ikke i kroppen og udskilles via galden. Ved kronisk tarmsygdom eller længerevarende antibiotika behandling kan vitamin K dannelsen i tarmkanalen nedsættes eller hæmmes. Ligeledes kan mangeltilstande opstå ved leverbelastning. Manglende K-vitamin kan også medføre blødninger (fordi blodet ikke koagulerer)

MINERALER OG SPORMINERALER

Mineraler: kalcium - magnesium - fosfor - kalium - natrium - klor - svovl

Spormineraler: jern - zink - kobber - mangan - krom - selen - silicium - jod - flour - molybdæn - kobolt - germanium - bor - lithium - nikkel - vanadium - guld - sølv

Til (makro)mineraler regnes mineraler som skal tilføres i mængder over 100 mg dagligt.

En del af spormineralerne er giftige i for store mængder, specielt i uorganisk form.

Mineralerne er sammen med proteinerne organismens byggesten, og de indgår i en mængde enzymprocesser ligesom spormineralerne.

Det er vigtigt at mineraler og spormineraler tilføres i letoptagelig form. D.v.s. organisk bundne, aminosyre-bundne (kelerede) eller i biologisk form, fx. optaget i gærceller. Kemisk fremstillede vitamin-mineral produkter skal undgås.

Mineraler, spormineraler og vitaminer skal indtages sammen, da de samarbejder og er afhængige af hinanden. De eneste vitaminer, man kan give ekstra af uden problemer, er B- og C-vitamin (vandopløselige). Det er dog vigtigt at alle B-vitaminer gives sammen.

Mineraler

Kalk - Calcium - Ca

Kalk er essentielt for de fleste af kroppens funktioner og indgår i en lang række enzymprocesser. Forudsætningen for optagelse af kalk er både C- og D-vitamin, men også mavesyre i tilstrækkelig mængde. Kalkoptagelsen hæmmes af fytin, der kommer fra korn.

Kalcium arbejder tæt sammen med fosfor, magnesium, A-vitamin, B12-vitamin, folinsyre, C-vitamin og D-vitamin i kroppen. Kalcium er afgørende for knoglernes og tændernes vækst og styrke. Det nedsætter forhøjet blodtryk sammen med magnesium og D-vitamin. Det er vigtigt for både musklers og nervers funktion.

99% af kalcium lagres i hundens knogler, mens kun 1% opløses i blod og væv. Kalcium/fosfor balancen i kroppen reguleres af hormoner fra skjoldbruskkirtlerne. Hormonet parathyreoidea regulerer denne balance ved at øge kalcium optagelsen i tarmen, nedsætte kalciumudskillelsen fra nyrerne og ved at afgive kalcium fra knoglerne. Hormonet øger også aktiviteten af D-vitamin og fremmer dermed kalkoptagelsen.

Kalcium-overskud (ved fodertilskud) kan hindre en effektiv optagelse af zink, "zink responsive dermatosis". Overdosering over længere tid kan give udfældninger af kalk i nyrerne, hvilket dog kan undgås ved samtidig at give magnesium og B6-vitamin.

Kalcium-undeskud kan resultere i kramper hos hunden. Den drægtige og diegivende tæve har et øget kalciumbehov. Symptomer på kalcium-underskud viser sig ved svaghed, træthed, nervøsitet, savlen, halsen og stive smertende bevægelser. Tæven mister interessen for hvalpene og kan få feber, kramper og hjertebanken. Hunde, som har behov for ekstra kalk, skal have det i form af ben eller pulveriserede ben (ben-mel), da det er vigtigt at bevare den rette kalcium/fosfor-balance.

Magnesium - Mg

Magnesiunm er en antioxidant, der beskytter cellerne mod for tidlig aldring. Det medvirker til knogleopbygning og sikrer en stabil funktion af både hjerte og kredsløb. Det er vigtigt for cellernes stofskifte og for immunforsvarets og nervesystemets opbygning. Ligeledes er det bigtigt for det hormonelle system, bugspytkirtlens, leverens og tarmenes funktion, Det virker også som en antihistamin.

Magnesium er mere aktivt, når det optages sammen med kalcium.

70% af magnesium lagres i knoglerne, mens resten opløses i blod og væv.

Bivirkninger er sjældne såfremt nyrefunktionen er stabil. Magnesium udskilles med urin og afføring.

Fosfor - P

Fosfor indgår i ATP molekyldet. som opretholder energiproduktionen i cellerne. Det er altafgørende for vækst af knogler og tænder. Det medvirker til at regulere syre-base-balancen.

99% af fosfor er koncentreret i knogler og tænder. Resten findes i  øvrigt væv, blod og organer. 

Fosfor optages i tarmen og overskud udskilles i urinen, Fosfor og kalk arbejder tæt sammen. Det optræder næsten altid sammen med kalk og protein i føden. Fosfor optagelsen styres ligesom optagelsen af kalk og magnesium af hormonet parathyreoidea (bi-skjoldbruskkirtlerne). D-vitamin er en forudsætning for udnyttelsen af fosfor. Fosfor findes bl.a. i kød, mejeriprodukter og grønsager.

Kalium - K

Kalium regulerer væskebalancen i samarbejde med natrium. Det sikrer en normal muskel- og nervefunktion. Det nedbringer syreoverskud og regulerer hjerterytmen. Kalium opbygger proteiner i kroppen. Gode kilder til kalium er f.eks. bønner, grønsager, frugt og nødder.

Natrium - Na

Natrium har betydning for elektrolytbalancen. Det fremmer produktionen af mavesyre. Det fremmer udskillelsen af kirtelsekreter, og det regulerer syre-base-balancen i blodet.

Klor - Cl

Klor findes i ionform sammen med natrium i alle kroppens væsker. Det indgår i elektrolytbalancen og i mavesyren. Det er nødvendigt for transport af CO2  i blodet. Det virker også bakteriedræbende.

Svovl - S

Svovl er afgørende for  iltning i kroppen. Det binder tungmetaller til sig. Det sikrer en god nervefunktion og styrker hud, hår og negle. Svovl indgår i de røde blodlegemer og er en forudsætning for  at hæmoglobin kan binde ilten til sig. Mangelsymptomer forekommer kun hvis protein-indtaget er for lille.

Spormineraler

Jern - Fe

Jern er et vigtigt spormineral. Det indgår i hæmoglobin og er afgørende for transport af ilt i kroppen. Det forbedrer modstandskraften mod infektioner, Det sikrer vitale livsfunktioner, indlæring og vækst. Tilskud af C-vitamin forbedrer jern-optagelsen. Jern fra kød og indmad optages bedre end jern fra planter. Undgå uorganisk jern.

Overdreven og unødvendig brug af jerntilskud kan føre til skadelige aflejringer af jern i lver, bugspytkirtel, binyrer, hjerte og kønsorganer. For meget jern kan give kvalme, forstoppelse eller diarré og besværliggør optagelsen af zink. Jern findes bl.a. i lever, kød, fisk, skaldyr, fjerkræ, bønner, linser og spinat.

Zink - Zn

Zink sikrer immunsystemets funktion og indgår i mange (+180) emzymprocesser. Det styrker hud, hår, negle og fremmer sårheling. Det er vigtigt ved drægtighed og til mælkedannelse. Det beskytter mod tungmetaller. Zink er en forudsætning for optimal udnyttelse af jern og A-vitamin samt  for omdannelsen af linolsyre til gammalinolensyre. Zink-optagelsen styrkes af B6-vitamin, kalk, fosfor og citrusfrugter. Det bør altid gives samtidig med kobbertilskud som en del af et mineralkompleks. Zink kan anvendes til behandling af Zink Responsive Dermatosis, der både kan være en arvelig sygdom (nedsat optagelse af zink) samt en fodringsbetinget sygdom (for lidt zink i foderet eller for meget kalcium, jern eller fytater, der virker som anti-mineraler og hæmmer zink-optagelsen). Zink fås bl.a. gennem fisk og skaldyr, indmad, kød og mælkeprodukter. Kroppen optager lettest zink fra kød og fisk. Zinkmangel kan hos nogle racer (slædehunde) føre til epileptiske anfald.

Kobber - Cu

Kobber findes fortrinsvis i muskler, lever og hjerne. Det har betydning for pigmentering af hud og hår. Det indgår i immunforsvaret og er vigtigt for hormondannelse. det styrker impulser i hjernen. Det har antioxidant effekt. Tilstedeværelsen af kobber er en forudsætning for optagelse af jern og B12-vitamin. Kobber findes de fleste steder, hvor der også er jern.

Mangan - Mn

Mangan regulerer blodsukkeret sammen med krom. Det har betydning for vækst af knogler, og det beskytter tænderne. Det har en antioxidant effekt. det er med til at sikre fertilitet, og det fremmer den neuro-muskulære funktion.

Krom - Cr

Krom stabiliserer blodsukkeret i samarbejde ma mangan. Det aktiverer insulin. Det er nødvendigt for fostervækst. Det forebygger åreforkalkning og beskytter øjnene.

Selen - Se

Selen er en af organismens stærkeste antioxidanter. Den forebygger bl.a. cancer og hjerte-kredsløbssygdomme. Den styrker imminforsvaret og medvirker til afgiftning af visse tungmetaller. Organisk bundet selen er lettere optageligt og mindre giftigt end uorganisk selen. Det anbefales at indtage selen og E-vitamin samtidigt, da de arbejder sammen. A-, B- og C-vitamin samt zink forstærker selen og E.vitamins virkning. Selen fås bl.a. gennem fisk og skaldyr, indmad, fjerkræ, kød og lidt via grønsager.

Silicium - Si - Kisel

Silicium optages i tarmen og overskud udskilles via tarmsystemet. Silicium er en forudsætning for normal knoglevækst og udvikling. Det styrker hud, hår, negle og slimhinder og søger bl.a. for at holde bindevævet eastisk. Det femmer sårheling og styrker alle helbredende processer i kroppen. Det styrker også både kroppens fysik og psyke.

Flour - F

Flour styker tænder, knogler, hud, hår og bindevæv.

Molybdæn - Mo

Molybdæn styrker tænderne. Det er nødvendigt for fedtstofskiftet. Det virker beskyttende på fedtstofferne i cellevæggene. Det udrenser svovl i kroppen. Det har en positiv indvirkning på immunforsvaret.

Kobolt - Co

Kobolt indgår i B12-vitaminet. Det medvirker i dannelsen af hæmoglobin og indgår i hormonsyntesen.

Bor - B

Bor medvirker i opbygning og vedligeholdelse af knoglerne.

Nikkel - Ni

Nikkel har betydning for RNA (ribonukleinsyre) og DNA (deoxyribokleinsyre). Det forstærker virkningen af insulin.

Kildeangivelse: Dyrelæge Anett Weber, Netdoktor.dk, Madpyramiden.dk, Sundhed.dk

 


Kommentar(er) 1

  • Maja Jensen
    Maja Jensen

    Hejsa. Findes der ernæringsvejledning på hvad en hund (Schæfer) har brug for. Jeg er ved at lave foder plan til mín hund. Mængden af energi og og vit/mineraler. Í heste verdenen findes der en guide til det basale behov og så alt efter aktivitetsniveau. Jeg er nørd og har derfor brug for en vejledning til hvordan den skal strikkes sammen Knus Maja. 💪👌 Sendt fra min Huawei-telefon

    Svar

Skriv din kommentar