Mælkebøtter

oprettet d. under Tilskud til hund og kat

Mælkebøtte eller Taraxacum officinale, er også kendt som Løvetand

Løvetand bliver oftest kaldet "Fandens mælkebøtte" - specielt af haveejere, der måske godt kan se det smukke i de fine gule mælkebøtter, der lige nu myldrer op i græsplæner, blomsterbede og grøftekanter, men som samtidig irriteres over den standhaftige ukrudtsplante.

Hvad mange ikke tænker over, er at mælkebøtten faktisk er 100% spiselig og har gode egenskaber

 

Verdens sundeste plante?

I dag er vi vant til at kalde mælkebøtten en ukrudtsplante, men før i tiden anså man mælkebøtten for en af naturens mest helbredende urter. Planten indeholder nemlig rigtig mange forskellige vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioxidanter, som er særlig sunde for vores krop. Særligt er der tale om store mængder kalium og fosfor. Derudover virker bitterstofferne fra planten generelt udrensende og fordøjelsesstimulerende. Ud over at være en fantastisk vild råvare, bruges mælkebøtten primært til at helbrede nyre, blære og lever.

 

Ernæringsmæssige fordele ved mælkebøtte
Mælkebøtte er rig på:

Vitaminer A, C, K, D og B-kompleks
Jern, mangan
Fosfor - og mange andre spormineraler.

 

Denne næsten perfekte fødevarekilde af vitaminer og mineraler absorberes let af kroppen og er et godt supplement til enhver hunds (og hundeejers) daglige diæt.

 

Du kan nemt samle mælkebøtter fra din egen græsplæne eler nærmeste græftekant (blot sørg for, at de ikke er sprøjtet ukrudtsmidler), tør dem og drys en teske pr. 20 kg kropsvægt direkte på din hunds mad.

 

De sundhedsmæssige fordele ved mælkebøtte til hunde
Hvis din hund lider af fordøjelsesproblemer, kan mælkebøtte være en god urt at overveje.

Mælkebøtteblomsten har gode antioxidante egenskaber og kan forbedre immunforsvaret. Den har også et højt indhold af lecithin.

Mælkebøtteblade er fyldt med potassium (kalium). Det stimulerer også appetitten og hjælper på fordøjelse og nyrefunktion. De er et ideelt valg til hunde med kronisk fordøjelsesbesvær eller dem med meget "gas".

Mælkebøtteblade fungerer også som et vanddrivende middel, hvilket gør det nyttigt i tilfælde af gigt, nyresten, kongestiv hjertesvigt og galdeblæresygdom. De stimulerer også leveren og fremmer udskillelse af affaldsstoffer fra kroppen.

Mælkebøttens rod er også ganske nyttig og nærende. Roden er en levertonic og hjælper med at udskille giftstoffer fra kroppen via nyrerne. Den kan også have en positiv indvirkning på behandling af galdesten og galdeblærebetændelse.

Tegn på giftstoffer i kroppen kan omfatte: hudsygdom, skæl, kronisk forstoppelse

 

Brug af mælkebøtte

Mælkebøtteblade skal helst plukkes før, de bliver for kraftige og mørkegrønne - der er spisekvaliteten bedst. Pluk bladene eller skær hele mælkebøtten af med en kniv i bunden af planten, hvor bladene samles. Mælkebøtteknopper plukker du, mens de stadig er runde, hårde og spændte. Blomsterne tager du, når de er friske, saftige og stadig dufter. Prøv at få så lidt af stilken med som muligt. Hvis du har mulighed for at dække en af de små planter til med en spand eller potte i et par uger, kan du blege planten og få en mere rund smag frem.

Mælkebøtte kan bruges som en tørret urt, en te eller som en tinktur.

 

Sådan laver du mælkebøtte-te:

Brug 5-30 gram tørret urt i ca. 2,5 dl vand.
Du kan bruge 1/3 af en kop pr. 20 pund af dine hundes kropsvægt, op til 3 gange om dagen.

 

Hvis du tørrer mælkebøtten, skal du bruge en tsk. tørret urt pr. 10 kg hund
Da mælkebøtte har en vanddrivende effekt, skal du sørge for, at din hund har rig mulighed for at komme ud og tisse i løbet af dagen.

 

Kilder: 

www.vildmad.dk

Dana Scott - Dogs Naturally Magazine

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar